Sunday, June 28, 2015

Kuih feberet

Aloha....

11 Ramadhan...

Semalam balik kampung. Meriah bila semua balik. My laling jr je takde...

Menu usah cerita lah... Baik yang gulai, bakar, goreng, rebus.... semua kaedah ada.

Kuih 1 jenis je...

Lompat Tikam


Nama lompat tikam ni femes kat Pahang je kot. Kalau tak silap tempat lain panggil sumsum. 

Nak kasi resepi aku pun tak reti nak buat. Cuma yang aku tau yang hijau tu tepung beras + pati daun pandan + kapur makan (sikit). Kacau sampai pekat. Yang putih tu santan + tepung gandum (sikit) + garam (untuk rasa lemak2). Kacau sampai pekat. Air gula tu guna gula kabung. Kat kampung aku memang guna gula kabung. Tak main brown sugar, gula merah or gula melaka. 

Selalunya orang buat part yang hijau tu boleh potong. Tapi yang ni terlembik sikit. Ekceli aku suka yang macam ni. Takyah potong2. Yang santan tu memang wajib kena lembik & berlemak.


Ni dia gula kabung. Di buat dari nira pokok kabung. 

Bulan puasa ni mahal sikit. Sebuku tu dalam RM7.50 - RM8.00.

My laling pantang dapat gula kabung ni. Pasti akan merequest kuih puteri mandi. 


Tak pasti kat sini panggil kuih apa. Dalam tu gula kabung. Kalau kat sini pernah aku jumpa dalam inti kelapa.

Cara-cara :-

Gula kabung potong kiub. Potong besar2 baru terasa. Taklah dia cair masa kite kukus.


Tepung pulut bancuh dengan santan cair. 


Pas tu ambik seciput letak kiub gula kabung tu & bulat2 kan... Susun dalam pinggan yang dah letak santan sikit. Sekadar basahkan pinggan tu je.


Dah penuh pinggan, letak santan. Tapi tak perlu sampai tenggelam. Santan ni campur dengan 2 sudu tepung gandum + garam sikit. Tak perlu masak. 


Santan tu sampai paras2 ni je.


Kemudian kukus. Kukus ni sampai santan tu nampak macam berketul2 sikit tanda dah masak. 

Tapi hari tu aku buat santan ni tak pulak jadi macam tu. Nampak cair je. Maybe santan tu tak pekat ke aku tak pasti. Susah nak dapat pure santan pekat yang berlemak kat kedai sekarang ni. 

Lagi satu, kuih2 macam ni kalau mak aku buat mesti ketul2 gula tu besar2. Kalau kecik nati gula tu cair. Bila makan tak rasa. Arwah my dad kata kedekut gula... 

Tapi aku punya kuih hari tu gula dah cair sebab aku kukus lama & kukus 2 kali... Ni semua gara2 santan tu lah. Ingat kan santan tu tak masak tapi sohih santan tu yang cair.

Ni dah jadi kuih feberet my laling selain kuih buah melaka. Dia pun dah pandai jugak nak gula dalam tu besar2. 

Bulan puasa, bagi aku 2 jenis kuih ni antara kuih yang selamat nak kasi kat jiran2. Sebabnya............... kuih ni tak perlu nak rasa manis & masin bagai. Let the gula kabung buat keje dia. Manis gula kabung tu, manis lah kuih. Masam gula tu, masam lah kuih. Kalau nak buat bubur ke, puding ke or agar2 kena sukat gula. Part tu yang nak kena rasa banyak kali sampai kenyang.

Hingga hari ini masih lagi tidak menjejaki bazar Ramadhan. Since last year dah memang boikot...















No comments:

Post a Comment